Warsztaty sushi Kraków

Typy sushi

Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybołówstwem wypatrywali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak jedynie jest to dopuszczalne, zwłaszcza, że towarzyszyła im bardzo wielokrotnie wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na bystry pomysł, a jak wiadomo wybitnie często takie pomysły rodzą się przypadkowo. Metodą konserwacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż i sól ryba fermentuje oraz jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę naturalnie metodę nazwano nare-sushi oraz bardzo prędko wieść o niej rozniosła się odpowiednio po całym kraju i wszystkich krajach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz większe zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one najzwyczajniej w świecie porządne, a nie tylko świeże. Z czasami nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.

Zen w Krakowie

Początkowo jednak słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, albowiem jako sushi definiowano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką oraz wydaje się odrobinę dowcipne. Sushi jako danie musiało ewoluować niezmiernie długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, innymi słowy nie metodą konserwacji mięsa, inaczej ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w takim razie danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz oczywiście z ryżu.